0545-224934

Mogelijkheden en doelstelling

Beschermd wonen

De Drostlerhoeve biedt kleinschalig wonen (en dagbesteding) waarbij de bewoner centraal staat. Door te werken met gediplomeerde/vaste medewerkers wordt er in grote mate nabijheid, veiligheid, voorspelbaarheid en continuïteit van zorg geboden. Vanuit onze visie: “Denken in mogelijkheden”, sluiten we aan bij de wensen en doelen van de bewoners en wordt er gekeken naar de individuele mogelijkheden en talenten. Iedere bewoner heeft zijn eigen ondersteuningsplan, opgesteld samen met de bewoner en diens verantwoordelijke. Het individuele ondersteuningsplan is uitgangspunt, uiteraard zoveel mogelijk in samensparaak met de huisregels.

De kernwaarden zijn:

  1. Eigenheid : Je mag zijn wie je bent. Vanuit een veilige basis ga je ontdekken wie je bent, wat je kan en ga je nieuwe dingen leren.
  2. Perspectief : Jouw mogelijkheden, wensen en doelen staan centraal in de begeleiding
  3. Respect : Hoe gaan we met elkaar om en hoe kan jij je steentje bijdragen? Jouw mening telt en wij zullen daar zorgvuldig mee omgaan. Wekelijks is er een bewonersoverleg waar alles besproken kan worden.
  4. Groei : ‘Vrijheid is verantwoordelijkheid’
  5. Gezelligheid en sfeer

In Neede wonen 6 (jong) volwassenen in een mooie grote jaren 30 woning midden in het centrum. Een groep van zes woon-/slaapkamers zijn direct rond de gemeenschappelijke ruimtes (Kamer, keuken, washok etc.) gelegen. De woning ligt heel centraal voor ontwikkeling. Op loopafstand o.a. supermarkt, zwembad, bushalte, sportschool. De bewoners bezoeken overdag school, een dagbesteding of werken. De groep (jong) volwassenen staan midden in het leven en zijn nog zoekende naar de grenzen van hun mogelijkheden. De begeleiding en ondersteuning richten zich vooral op ervarend leren van de bewoners en daar waar nodig actief ondersteunen bij het helpen inrichten van hun leven. Structuur is daar onderdeel van. Het begeleidingsteam heeft kennis en ervaring bij de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking, autisme, ADHD, PDD NOS, ASS etc.


 
Eten
Gezonde voeding heeft een hoge prioriteit op De Drostlerhoeve! Daarom wordt er ook dagelijks vers gekookt. Dit gebeurt in samenwerking met de bewoners evenals de boodschappen die daarvoor gedaan moeten worden.
Door bewust om te gaan met voeding, te proeven en zelf te bereiden leren onze bewoners een gezonde manier van leven. Smaak kan worden ontwikkeld. Er wordt geleerd dat het lichaam minder zoet nodig heeft en bewoners leren hoe de echte smaak van groente en fruit is.

Beweging
Door de bijzondere ligging en het aanbod is iedereen in de mogelijkheid te sporten. Er zijn veel mogelijkheden om te wandelen en te fietsen.
Daarnaast werken we op individueel niveau samen met de sportschool aan de overkant. Het gaat dan vaak om een concrete ondersteuningsvraag. Soms wordt de begeleiding geschoold om bepaalde oefeningen met de bewoner te kunnen doen. Het kan dan veel effectiever zijn om meerdere keren per dag een oefening met iemand te herhalen, dan slechts één keer per week ergens naar de sportschool te gaan.
Er zijn verschillende mogelijkheden om te gaan sporten: bij bijvoorbeeld een sportschool, zwembad, voetbalclub of gymzaal. Vanuit De Drostlerhoeve wordt de deelname aan deze activiteiten gestimuleerd en proberen we dit zoveel mogelijk te realiseren. Soms betekent dit dat extra begeleiding moet worden ingezet. Dan overleggen we samen hoe dit mogelijk kan worden gemaakt.
De bewoners die de hele dag op de dagbesteding, school of werk waren waren, zijn ‘s avonds vaak moe. Ze hebben overdag dan al veel beweging gehad, én veel beleefd.
Lekker in de tuin zitten en genieten kan dan gewoon fijn zijn!

Consumptie van alcohol is alleen voor 18-plussers en volgens afspraak onder begeleiding toegestaan.
Begeleiders kijken samen met de bewoner wat wel en niet kan. Verschillende bewoners hebben dan ook  verschillende afspraken.
Bestaat er een gevaar van verslaving, dan schakelen wij andere instanties in, zoals Iriszorg. Zij hebben de expertise en kunnen ons adviseren wat we het beste in een individuele situatie kunnen doen.
 
Privacyverklaring | Copyright by Sandra Dijkstra | Created by